Site icon Teho Filter Oy

Suositus, varotoimi vai valinta?

Suositus maskien käyttöön muuttui

Maskin käyttö – suositus, varotoimi vai valinta?

Maskien käyttö muuttuu ja on muuttunut koko pandemian ajan. Jokaisella jotain maskia jossain tilanteessa käyttäneellä tai käyttämättä jättäneellä on varmasti oma näkökulmansa asiaan. Aiemmin on totuttu näkemään kirurgisia suu-nenäsuojaimia mm. terveydenhuollon henkilökunnalla ja hengityssuojaimia puolestaan on käytetty mm. leipomoissa tai muissa pölyävissä työtehtävissä. Yhtäkaikki suojaimet on koettu liittyvän työturvallisuuteen ja/tai hygieenisyyteen. Työnantajan velvollisuuksiin kuuluukin huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä eli työntekijöille on osoitettava tarvittaessa käyttöön henkilönsuojaimet altistumisen vähentämiseksi. Lue lisää Työterveyslaitoksen tiedotteesta.

Koronaepidemian aikana suojainten käyttö on tullut tavallisten ihmisten arkeen ja maskit saataville kauppareissun yhteydessä. Aluksi hysterian siivittämänä toisia ihmisiä kartettiin ruokakaupoissa kuin ruttoa ja kohdatessa pidätettiin hengitystä. Maskien käyttöä alettiin opetella. Seuraavassa vaiheessa maskillisia katsottiin pitkään ja luotiin merkitseviä katseita “tuolla varmasti on korona”. Maskien käyttäminen ei vielä ollut kovin yleistä, mutta pahentuva epidiemiatilanne ja suositukset lisäsivät maskien käyttäjiä joka paikassa.

Kirurginen suu-nenäsuojain on kertakäyttöinen
Kertakäyttöinen maski
Älä käytä maskia väärin

Kolmannessa vaiheessa ilman maskia olevia katsottiin pahansuovasti ja heidän lähellään ei kaupoissa ollut ketään. Neljännessä vaiheessa ihmiset tottuivat maskeihin, mutta niiden käyttöön tuli välinpitämättömyyttä ja käyttöohjeiden vastaisia piirteitä, kuten esimerkiksi leuan alle vedetyt tai  huolettomasti korvalta roikkuvat maskit. Myös autojen koristeena raikastimien ja karvanoppien tapaan peileistä roikkuvat käytetyt maskit kielivät siitä, ettei maskia välttämättä mielletä aina kertakäyttöiseksi. Viidennessä vaiheessa osa kyllästyi tai väsyi maskien käyttämiseen ellei sitä ehdottomasti vaadittu jossain tilanteissa. Osalle taas maskien käyttäminen muodostui tavaksi tai rutiiniksi.

Pikkuhiljaa rajoitusten keventyessä ja rokotusten yleistyttyä maskien käyttö on vähentynyt. Virallinen suositus sälyttää harkintavallan yksilölle itselleen. Vaikka suosituksia on kevennetty, osa kokee tarvitsevansa maskin aina liikkuessaan kodin ulkopuolella. Maskin käyttö suojaa muita, erityisesti rokottamattomia. Myös normaalisti riehuvat kausiflunssat ja vatsatautiepidemiat ovat olleet vähäisempiä verrattuna normaaliin koko pandemian ajan. Tähän yksi vaikutus kiistatta on maskien käyttö sekä tehostettu käsienpesu ja muut suositukset ja rajoitukset liikkumiseen ja osallistumiseen. Kirurginen suu-nenäsuojain pienentää käyttäjän altistumisriskiä roiskeille sekä suojaa ympäristöä hengitystie-eritteiden leviämiseltä. FFP2 hengityksensuojaimet antavat suojaa myös käyttäjälleen.

THL:n päivitetty maskisuositus

THL on päivittänyt omaa maskisuositustaan 30.9.2021: “Maskia kannattaa yhä käyttää ruuhkaisissa, julkisissa sisätiloissa etenkin, jos on rokottamaton”. Tässä luotetaan ihmisten omaan harkintaan missä ja milloin maskia on tarpeen käyttää. Yleisesti ottaen koronatilanne helpottuu rokotuskattavuuden myötä, mutta osa ihmisistä ei halua tai voi ottaa rokotetta. Syyt tähän voivat olla ideologisia tai terveydellisiä. Tällä hetkellä valtaosa sairastuneista onkin rokottamattomia. Mediassa on väläytetty mm. tehokkaampien suojaimien käyttösuosituksia (FFP2), mikäli ei ole saanut tai ottanut rokotetta. Maskien käyttö vähentää sekä rokotettujen että rokottamattomien riskiä sairastua tai levittää sairautta ympäristöön ja näin ollen hillitsee epidemian leviämisen riskiä mm. uusien varianttien osalta.

Hallitus on linjannut syyskuun hybridistrategian päivityksessään: “alueellisista epidemiavaiheista ja niihin liittyvistä suosituksista luovutaan”. Tarvittaessa toki tilannetta voidaan tarkastella uudelleen, mikäli epidemiatilanne muuttuu huomattavasti suuntaan tai toiseen. THL:n ylilääkäri Otto Helven mukaan ”Päivitetty maskisuosituksemme perustuu koronaepidemian tämänhetkiseen tilanteeseen. Rokotuskattavuus nousee koko ajan, ja jokainen voi nyt itse harkita, mitkä ovat sellaisia tilanteita, joissa maskia kannattaa edelleen käyttää”. Erilaisten tilaisuuksien koronariskiä voi arvioida THL:n laatiman riskipotentiaalin arviointitaulukon avulla. Testaa HS.fi hakukonetta, jossa koronariski eri tilanteissa perustuu THL:n arvioon. Katso MTV Uutiset Liven haastatteleman THL:n johtajan Mika Salmisen näkemys asiaan.

THL:n maskisuositus kansalaisille

  • Käytä maskia oman harkintasi mukaan. Harkitse maskin käyttöä etenkin, jos et ole saanut täyttä rokotussarjaa.
  • Suosittelemme maskin käyttöä etenkin julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.
  • Lisäksi suosittelemme maskin käyttöä julkisessa liikenteessä. Kun valtakunnallinen etätyösuositus päättyy 15.10., matkustajamäärä voi kasvaa nopeasti ja liikennevälineet voivat ruuhkautua.
  • Maskisuositus koskee 12 vuotta täyttäneitä.
  • Erilaisten tilaisuuksien järjestäjät voivat antaa omia maskisuosituksiaan, jotka koskevat heidän omia tilojaan.
  • Alueelliset viranomaiset voivat antaa omaa aluettaan koskevia maskisuosituksia, jotka perustuvat alueelliseen epidemiatilanteeseen.
  • Työpaikkojen maskisuosituksista vastaa Työterveyslaitos.

Teho Filter Oy:n maskituotanto jatkuu

Teho Filter valmistaa standardien mukaisia maskeja. Noudatamme annettuja direktiivejä ja asetuksia koko tuotantoprosessin ajan. Hengityssuojaimia koskee henkilönsuojainasetus ja kirurgisia suu-nenäsuojaimia MD-asetus EU/2017/745 sekä Laki lääkinnällisistä laitteista 719/2021. Teho Filter Oy:n valmistamat suodattavat puolinaamarit ovat hengityssuojaimia, jotka täyttävät EN 149:2001 + A1:2009 ja Henkilönsuojainasetuksen EU 2016/425 vaatimukset luokassa FFP2 NR. Hengityssuojainten tuotannossa on erilliset tilat puhtauden varmistamiseksi ja kirurgiset suu-nenäsuojaimet valmistetaan validoiduissa puhdastiloissa, eikä tuotteissa ole käytetty kemikaaleja. Kaikki käyttämämme materiaalit ovat laadukkaita ja huolella valittuja.

Tällä hetkellä valmistetaan TFM14 kirurgista suu-nenäsuojainta (Type IIR), joka on CE-merkitty lääkinnällinen laite. Tuotetta myydään laajasti koko Suomessa. TFM14 on pakattu Made in Finland-pakkauksiin, joista kotimainen valmistus on helppo tunnistaa. Toisena tuotekategoriana maskituotannossa ovat FFP2 NR hengityssuojaimet,  joita tehdään neljää eri mallia: TFM33 ja TFM31 ovat korvalenkillisiä suojaimia, TFM32 päänauhallinen ja TFM31V venttiilillä varustettu suojain. Kaikilla tuotteilla on CE-merkintä ja ne on pakattu Made in Finland -pakkauksiin.

Tutustu tuotteisiimme tarkemmin:

TFM14     TFM33     TFM32     TFM31     TFM31V

Tilaa tuotteet suoraan verkkokaupastamme (TFM14, TFM32, TFM31 ja TFM31V) tai ole yhteydessä myyntipalveluumme sales@tehofilter.fi tai puhelimitse 020 764 1610.

VERKKOKAUPPAAN

Lisätiedot: sales@tehofilter.fi tai puhelimitse 020 764 1610 

Exit mobile version